Općina Pisarovina

najveća (145 km2) i najrjeđe naseljena (25 st/km2 = 3.689 stanovnika) općina Zagrebačke županije nalazi se u njezinom južnom dijelu i dominantno je određena Vukomeričkim goricama i tokom rijeke Kupe.

Prostorom Općine protežu se široke riječne doline, u jesen tajanstveno maglovite, i brdoviti predjeli puni šuma i proplanaka očuvane prirode. Prepoznata je u svojem glavnom emitivnom tržištu – gradu Zagrebu – kao idealno mjesto za odmor, aktivni sportski ili ležerniji obiteljski. Zato i ne treba čuditi da na prostoru Općine postoji oko 900 vikend objekata, čiji vlasnici u posljednjim godinama intenzivno mijenjaju svoje adrese i postaju stalni stanovnici Općine. Privlače ih pogodnosi života u kraju koji nije gradski prenapučen, čiji je okoliš sačuvan a prostranstva slobodna za sve njihove sportske, hobi ili obiteljske aktivnosti.

Rijeka Kupa određuje južnu granicu Općine, ujedno i županijsku granicu, te je u nedavnoj prošlosti bila poprište Domovinskog rata. Teško naslijeđe devastacije Općina pisarovina upravo pokušava do kraja izbrisati upravo kroz poticanje rada Turističke Zajednice općine Pisarovina. Također, rijeka Kupa je i mjesto susreta susjednih sredina, županija i Država, tako da njom teku i poticaji zbližavanja i zajedničkog djelovanja svih turizmu orjentiranih snaga. Naselja su Lijevo Sredičko, Gradec Pokupski i Donja Kupčina u kojoj se nalazi i naš nadaleko poznati Zavičajni Muzej.

Drugi dio naše Općine predstavljaju obronci Vukomeričkih gorica koje nas spajaju sa Gradom Zagrebom na sjeveru i Gradom Velika Gorica na istoku. To je predio raštrkanih, tradicijom prožetih naselja čiji vrijedni stanovnici ne dozvoljavaju da arhitektura drvenih obiteljskih i gospodarskih zdanja, pjesma i ples narodnih običaja i poljoprivrednih proizvoda nestanu iz svakodnevnog života. Putnici brdovitim predjelima naše Općine u svakoj prilici nailaze na srdačnu dobrodošlicu, vesela i nasmijane stanovnike i prije svega fascinatne krajolike šuma i proplanaka. Naselja su Pisarovina koja je i centar Općine, Bratina, Bregana, Lučelnica, Selsko Brdo i Dvoranci.

Postani Član

Postanite član kluba ili upišite svoju djecu u školu rukometa! 

Slanjem prijave potvrđujete kako ste pročitali te prihvaćate Izjavu o zaštiti osobnih podataka.